tisdag 14 december 2010

Fotoprojekt Fardhem

Vi har precis avslutat höstens stora fotoprojekt om Fardhems socken. Varje år har Fotoklassen fått en ny socken i närheten av Hemse som de under några höstveckor gjort ett dokumentärprojekt om. I år var det vår tur och vi fick alltså ta oss an socknen Fardhem och dess 176 invånare. Vi inledde projektet med ett möte med hembyggdsföreningens ordförande Christer som visade sig vara en riktig klippa. Han kunde både berätta om Fardhem och de som bor där just nu. När han nämnde en russuppfödare vid namn Börje spetsade jag öronen och vips började tankarna röra sig i huvudet att det vore kul med russanknytning på projektet nu när man är på Gotland. Sagt o gjort så bestämde jag mig att ägna mitt projekt åt Börje. Andra i klassen valde att göra sina projekt t ex om olika företag på orten, skolan, hembygdsgården eller olika former av personporträtt på invånarna.

Att försöka få tag på Börje visade sig bli ett projekt i sig eftersom både han och frun Carola är väldigt aktiva för sina 71-år. De har ett 30-tal russ hemma på gården och tidigare har Börje också haft russ på Lojsta hed eller skogsbaggar på hajdi som man säger här på Gotland. Han har jobbat som volontär på Lojsta i ca 40 år varav tjugofem som tillsynsman för russflocken där. Vad jag inte visste innan jag träffade Börje var att han är en av Sveriges mest framgångsrika russavlare! Hemma i huset är det fullt av rosetter, pokaler osv som han fått för olika hingstar o ston. Runt 400 hästar har han ägt genom åren och inte nog med det, han kommer ihåg dem alla, kan berätta små historier som hänt på gården och Lojsta samt att jag tror att han kan varenda hästs stamtavla i huvudet! Russen har det förresten jättebra hemma hos Börje där de går ute större delen av tiden. När han tar in dem i stallet brukar han samtidigt gå runt och pyssla och se till att de mår bra.

Under projektets gång hade jag sådan tur att jag prickade in en lördag i november då årskullen av Lojsta-föl samlas in och för första gången får grimma på sig. Sedan skiljs de från mammorna, får hovarna verkade, blir chipmärkta, frysmärks och sedan får de som är sålda åka iväg till sina nya ägare medan andra släpps tillbaka på heden. Det var ett väldigt känslomässigt ögonblick då jag åkte med tillbaka till heden där 31 hästmammor stod och väntade på sina föl men bara fyra av dem kom tillbaka. Just dessa foton är dock inte med i min bildserie. Jag har fotat runt 1100 bilder och att från dem sedan välja ut ca 20 bilder för att berätta en historia visade sig vara det svåraste på hela projektet. Jag stuvade om fram till sista dagen i portfolion och har nog varit klassens absolut veligaste. Hursomhelst så blev det bilderna nedan som hamnade i min portfolio, jag vet inte om det egentligen var de bästa eller mest talande bilderna jag tagit men tillslut var jag ju tvungen att sätta in någonting å då blev det såhär. Kanske lägger jag upp lite mer bilder från projektet här på bloggen efter jul.

I fredags hade vi vernissage på Fotogalleriet i Visby med påföljande fest nere i Hemse. En sjukt kul kväll med massor med vernissagebesökare! Till utställningen fick vi välja en bild som skulle hänga på väggen och resten ligger alltså nedanför i en portfolio. Jag valde vinterbilden med hästarna i motljus som väggbild.

Snart har vi jullov så jag passar på att önska alla en riktigt GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!